Så har vi balladen: Venner kan “geotagge” dig på Facebook, uden at spørge om lov

“Places” er navnet på Facebooks nye lokationsfunktion, som snart kommer til Danmark og som giver dig mulighed for at dele din fysiske placering med dine Facebook venner. Funktionen blev lanceret i onsdags og er allerede aktiv i USA. Inden længe vil den komme til Danmark (og sikkert hedde “steder”) – og især én funktionalitet vil skabe problemer.

I perioden op til lanceringen af Facebook Places, havde der blandt “social media nørderne” på nettet verseret rygter om tiltaget i mange måneder. Der havde ikke mindst været en del spekulationer om hvordan Facebook mon ville udforme og integrere funktionaliteten i deres platform. Et af de centrale spørgsmål var om Facebook ville lave en GPS-funktion der broadcastede brugerens position konstant, som i f.eks. Google Latitude, eller ville de gøre som f.eks. Foursquare.com og lave en tjeneste hvor brugeren selv kunne checke ind – d.v.s. afgive sin position drypvis, når hun selv har lyst.

De fleste gæt gik på den sidste version – altså en form for check-in tjeneste. Ikke mindst fordi det er en hel del mere diskret end en tjeneste der automatisk deler alle steder du opholder dig. Og ganske rigtigt – Facebook Places var da også udformet som en check-in tjeneste da den blev lanceret onsdag. Men der var også tilføjet en funktionalitet, som ikke var ventet, men så alligevel er ret logisk når man kender Facebooks måde at fungere på.

Man kan nemlig ikke kun checke sig selv ind, når man opholder sig et sted – man kan også checke sine Facebook-venner ind! Og det er faktisk “very Facebook”. For på samme måde som man kan “tagge” Facebook-venner i sine billeder på Facebook, kan man nu “tagge” andre på det fysiske sted man opholder sig. I praksis betyder det at hvis jeg f.eks. ser at du kommer forbi samme fest som jeg er til, kan jeg “tagge” dig og dermed i praksis fortælle alle dine venner at du også er her. Eller jeg kan tagge dig i forvejen, når jeg ved at du er på vej. Eller måske bare fordi jeg synes du burde have været her. Eller fordi jeg i min brandert troede jeg så dig. Sagen er at det pludselig ikke længere dig selv der har kontrol over din geografiske fremtræden.

Og hvorfor er det nu et problem?

Det er det naturligvis fordi vi i hele vores liv har været vænnet til at vi selv havde frihed til at iscenesætte vores geografiske liv. Vi er vant til at vi kan fortælle at vi har været steder vi ikke var – og ikke mindst at vi kan benægte at have været forskellige steder hvis det skulle passe os. Og det er faktisk helt almindeligt at vi fortæller forskellige versioner af vores geografiske færden til et forskelligt publikum.

Et ofte brugt eksempel på den problematik er at vi fortæller arbejdsgiveren at vi er syge, men senere på dagen bliver tjekket ind i den lokale bowlinghal af nogle venner. Den situation kan vi jo undgå ved at fortælle alle vi bowler at vi faktisk er sygemeldte og at de ikke skal tagge os – men det kan jo være at vi ikke har lyst til at fortælle at vi faktisk bedrager vores arbejdsplads. Og hvad gør vi så? Nåja – vi kan da bare lade være med at lyve os syge – så er der vel intet problem, kunne man mene. Men forestil dig nu at du er inviteret til en fest og din bedste veninde ikke er. Du vil ikke såre hende og fortæller derfor intet om det – men næste dag ser hun på Facebook at du er tagget ved samme fest. Her er der ikke tale om at du snyder nogen, men bare at du har lyst til selv at iscenesætte din geografiske fortælling.

Hvad enten der er tale om afsløring af snyd eller mere subtile sociale hensyn, så er faktum at den nuværende udgave af Places fratager dig kontrollen med din geografiske historie. Og det er lige meget om du så slukker din mobil – andre vil kunne tagge dig alligevel. Du behøver faktisk ikke at være til stede.

Men kan man ikke allerede idag ødelægge folks dækhistorier på Facebook med billeder etc?

Jo – det kan man naturligvis – men det er faktisk meget sværere at opdage, fordi folk selv skal lave koblingen imellem billeder, tid og sted mentalt. Med et værktøj som places, bliver det helt transparent. I praksis vil Facebooks nyhedsfeed ikke kun skrive “Anders blev tagget i et billede” (som man skal ind og se og derefter tyde) men “Anders var på Palles Bodega“. Smak – intet at være i tvivl om.

Det er grunden til at det temmeligt sikkert vil være denne tagging-funktionalitet der skaber de første skandaleoverskrifter om Facebook Places. Ikke mindst fordi funktionen skriger efter misbrug. Hvem bliver f.eks. den første som tagger Lene Espersen på Palles Bodega, næste gang der er møde i Arktisk Råd?

8 replies
 1. Erik Scherz Andersen
  Erik Scherz Andersen says:

  Det er selvfølgelig en varm kartoffel og jeg medgiver, at det vil give ballade. Men du kan deaktivere venners mulighed for at tjekke dig ind. Og som vanligt kan du styre hvem der kan se dig tjekke ind forskellige steder.

  Svar
 2. Anders Colding-Jørgensen
  Anders Colding-Jørgensen says:

  Ja – man kan allerede idag slå funktionen fra (også som bruger i Danmark), men i den eksisterende udgave er den slået til som default. Derfor tror jeg at der, nøjagtigt som med de øvrige privatlivsindstillinger, vil være en periode hvor den vil komme bag på folk og der vil komme skandaler osv.

  Svar
 3. Anders Both
  Anders Both says:

  Det fordi facebook er virkeligheden !, nu det slut med det rigtige liv kontra nettet. Men spændende det bliver det.

  Svar
 4. Frederik
  Frederik says:

  Jeg glæder mig meget til den nye funktion og tror at den vil blive hyppigt brugt. Om det vil give ballade må vi jo se, men mon ikke man kan “un-tagge” sig selv i farten. Jeg får en push-besked på min iPhone hvis jeg får en besked eller venne-anmodning på Facebook, det samme må vel komme til at gælde for geo-tagging.

  Svar
 5. Helle Egdal
  Helle Egdal says:

  èt forhold er at blive “afsløret” i at være et andet fysisk sted end ens facebook-opdatering angiver. som hus- og værdi-ejer ser jeg dog en større problematik(indtil man får aktiveret nye privacy indstillinger). Det handler om at indbrud kan finde sted i ens hjem, mens (og fordi) man checker facebook under besøg i afstand fra ens hjem. Et tema, som var meget stort i medierne i USA, da vi i foråret var på ferie i USA.

  Svar
 6. Mette
  Mette says:

  Hej.

  Jeg er igang med et stort projekt i gymnasiet om netop Places og har tænkt mig at tage udgangspunkt i nogle af dine blogs. Jeg blev dog lidt forvirret, da jeg synes du modsiger lidt dig selv i nogle af dine indlæg. ‘Et par venlige ord til dig, der er bange for Facebook Places’ og ‘Så har vi ballade: Venner kan ‘geotagge’ dig …’ synes jeg lidt modsiger hinanden?

  Venlig Hilsen
  Mette

  Svar

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *