Offentlige data “sættes fri”

Offentlige data “sættes fri”. Det er gode nyheder for både innovation og offentlig service!

I dag har Finansministeriet netop offentliggjort at de grunddata som staten forvalter om vores landskab og virksomheder etc, nu skal være offentligt tilgængelige – også for private virksomheder og udviklere. Og det er en utroligt spændende udvikling for iværksætteri, innovation og offentlig forvaltning i Danmark. 

Disse grunddata er rygraden i mange mulige former for tjenester som henvender sig til danskere, fordi disse data udgør registre som vi næsten allesammen er oprettet i. Det drejer sig om kort, CVR data – og fra 2014 muligvis også CPR.

Oversat fra nørd, så betyder det at staten – som for det meste er så ubærligt ringe til at udvikle brugbare tjenester (se bare på SKAT.dk’s selvbetjening) nu langt om længe ser ud til at være vågnet og have forstået at det måske er dyrt og dårligt at staten beholder et monopol på at lave alle tjenester der indeholder offentlige data.

I stedet har de nu valgt at sætte en stor del af disse data “fri”, så innovative organisationer, udviklere og firmaer får teknisk adgang til dem  fra deres apps og tjenester og derfor selv kan udvikle bedre tjenester der indeholder disse offentlige data. Det bliver altså ikke længere de offentlige organers kreativitet og forståelse af brugervenlighed, som sætter den overliggeren for, hvad vi kan gøre med offentlige data og digital selvbetjening. Det bliver os alle sammen og ikke mindst den underskov af små startups, som findes. Dermed får disse en aktie i udviklingen af den offentlige sektor, hvilket ikke bare kan give mere interessante og brugervenlige tjenester – men også spare det offentlige penge.

Et eksempel: Hvis du f.eks. laver en tjeneste der præsenterer din by eller et område i en app, kan du f.eks. supplere dit brugergenererede indhold, med officielle eller mere tekniske informationer om området. Og få adgang til at bruge officielle kort. Og hvis du får en idé til en ny og smart tjenester der gør hverdagen lettere for virksomheder, så kan du benytte data fra CVR (Det Centrale Virksomhedsregister) direkte til din tjeneste. Man vi også bruge disse data til forskningsprojekter, kunst og græsrodsarbejde. Områder som er så vigtige som laboratorier for vores fremtidige samfund.

Der er en masse der endnu ikke ligger helt fast endnu- både teknisk og lovgivningsmæssigt. Og der skal nok være noget jeg har fået galt i halsen. Jeg har stadig ikke fået nærlæst det hele. Men bundlinjen er: Regeringen har taget et stort og rigtigt skridt i retning af at sende vores alle sammens data ud og arbejde ved at lad os selv prøve at udvikle nye og bedre tjenster. Og det er naturligvis ikke uproblematisk. Denne liberalisering betyder jo også at det f.eks. kan blive Facebook, der står for vores indgang til det danske CPR-register om et par år. Men det har potentialet til at drive en udvikling der både skaber vækst, nye forretningsmodeller og en mere dynamisk offentlig forvaltning. Og det er værd at glæde sig over!

2 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *