NB: OPDATERET! Hvorfor føles det som om Facebook “lækker”dine gamle beskeder ud på din tidslinje?

OPDATERET 28.9.2012 kl. 12.40: Jeg har lavet noget Facebook-arkæologi, sammen med Mikael Lemberg fra Facebook, som kaster lys over sagen. Dette fænomen kan nemlig ikke udelukkende reduceres til en ændret oplevelse af offentlighed på Facebook! Faktisk kunne man nemlig omkring 2007-08 holde sin wall privat for andre end én selv. Det betød at folk kunne skrive en wall post til dig, som ingen andre kunne se. Under hver wall post, var der så et link der hed “write on XX’s wall”, hvor du så kunne vælge at skrive tilbage på afsenderes wall, som også kunne være privat. Hvis to personer har ført en diskussion under disse omstændigheder, har den i realiteten været privat. Om ikke teknisk, så psykologisk!  Undervejs har Facebook ændret privatlivsindstillinger så disse beskeder nu ikke længere er helt private. Det er noget man selv har skulle vælge aktivt, men det valg har de færreste nok kunnet overskue konsekvenserne af. Derfor oplever mange at deres gamle private beskeder pludselig er blevet offentliggjort. Det er de nemlig i praksis. Ikke ved at de er sprunget fra beskedsystemet over på vægen – men ved at den status af privat kommunikation, de havde, er blevet ændret med tilbagevirkende kraft. Har du mere præcise detaljer, så smid dem herunder!

——– oprindelig blogpost  ——>

Facebook oversvømmes konstant af forskellige rygter om Facebook. At man selv skulle kunne indstille hvordan folk ser én. At Facebook skal til at koste penge og så selvfølgelig at man kan vinde ting fra Matas etc., ved at melde sig på en Facebook-side. 

Jeg plejer ikke at se det som min opgave at kommentere dem, men det seneste rygte illustrerer en af mine centrale pointer. Det er nemlig rygtet om at Facebook angiveligt skulle være kommet til at “lække” dine gamle beskeder, så de nu er strømmet ud på tidslinjen. Facebook-brugere har nemlig oplevet at beskeder de postede i 2008 som private, nu pludselig ligger på deres tidslinje, tilgængelige for alle. Og bortset fra at det nok er teknisk umuligt, da disse beskeder ligger i forskellige databaser, så viser det meget tydeligt hvad der er sket med Facebook, de seneste år.

Da vi begyndte at bruge Facebook, var det nemlig ikke en del af offentligheden. Facebook var “det andet sted”. Man kommunikerede ved at skrive på hinandens væg og der var slet ikke den transparens, vi ser i dag, hvor likes og kommentarer lynhurtigt spreder en post til hundredevis af mennesker. Når du skrev på en væg, var det faktisk en ret u-offentlig handling.

Men siden Facebooks begyndelse er forholdet til det offentlige rum ændret voldsomt. Facebook er nemlig gået fra at være “det private sted” til at være en del af vores allesammens offentlighed. Når man går tilbage og ser sine gamle beskeder i det lys, så kan man blive chokeret. For det man skrev til det der føltes som en lille lukket fest, står nu pludselig skrevet ude på åben gade, hvor alle kan se det. Faktum er bare at det har alle ens venner kunnet hele tiden. Selvom tidslinje-brugerfladen har gjort det meget nemmere. Det er altså ikke Facebook der har ændret sine grænser for hvad der er offentligt – det er din opfattelse af Facebook som rum, som er blevet forandret. Og hvis du oplever en “læk”, så er det et rent psykologisk fænomen, der skyldes at Facebook er blevet et offentligt rum.

At Facebook er blevet en del af vores offentlighed, er noget vi er ved at vænne os til på mange måder. Og det her er altså bare en af dem. Men det kan jo lære os at vi også må være opmærksomme på at de ting vi skriver i 2012, vil blive gemt og kan dukke op i 2016.

4 replies
  1. Tilde
    Tilde says:

    AMEN! Det var præcis min opfattelse af hele sagen da folk begyndte med advarsler om at gamle privatbeskeder lå offentligt! ØH nej det er bare dine gamle vægbeskeder fra den tid hvor man ikke kunne kommenter på en post men i stedet skulle svare på afsenders egen wall. Man kunne dengang ikke læse sammenhængen i en samtale medmindre man var venner med begge personer fra samme samtale! Sjovt som folk glemmer ting og sågar deres facbook-liv ;)

    Svar

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] Du er ikke blevet skør, fordi du tror at dine private beskeder nu er blevet offentlige! “Det er altså ikke Facebook der har ændret sine grænser for hvad der er offentligt – det er din opfattelse af Facebook som rum, som er blevet forandret”. Anders Colding-Jørgensen rammer endnu engang plet i hans nedskydning af seneste Facebook-rygte om “læk” af personlige oplysninger. […]

  2. […] I posted the first explanation above on my Danish blog, people told me things like  ”But I just know, that a message I posted was private! ” […]

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *