Skandale! Forældre praler af deres børn på Facebook og smadrer deres fremtid!

I Politiken kunne man i denne uge læse endnu en historie om et overgreb, som involverede Facebook. Denne gang var journalistens vinkel at forældre i en narcissistisk rus og søgen efter anerkendelse, udstiller deres små sagesløse børn på Facebook, hvilket angiveligt både volder børnene smerte og gør dem såre uret. 

I Aftenshowet mandag, prøvede jeg at sætte tingene lidt i perspektiv. Ikke mindst ved at minde om at forholdet imellem forældre og teenagere aldrig har været konfliktfrit og at unge, især i begyndelsen af puberteten, meget ofte udvikler en pludselig følsomhed, som kan komme bag på forældre. Også selvom forældrene hverken er særligt anerkendelsessøgende eller fokuserede på selvfremstilling. Og her er det jo de unges opgave at sige fra og fortælle hvor grænsen går – gerne ret præcist, så de voksne kan fatte det. Det er jo sådan løsrivelse foregår – også uden for Facebook.

Men dette fænomen handler også om at vi alle bliver overraskede over den nye offentlighed, som Facebook er. Det er ikke kun i forholdet mellem voksne og unge, men også når Ditte Okman giver en sviner, uden at have tænkt over hvor mange af hendes Facebookvenner der er journalister, eller når en medarbejder skriver noget om sin arbejdsgiver, uden at tænke over at det kan komme arbejdsgiveren for øre. Det er derfor som regel noget vås at tale om et overgreb eller om at de unge er ofre, men snarere bør vi forstå at det er vores fælles projekt at forhandle hvad denne nye offentlighed betyder og hvad der er ok. Så snak med hinanden, hør hvad kollegerne gør og fortæl hvis dine egne grænser bliver overtrådt. Det er den måde vi gør disse medier til en del af vores virkelighed, på samme måde som vi gjorde med e-mailen, mobiltelefonen og andre medier der engang var nye.

Se klippet fra Aftenshowet her >>

 

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *