Skal vi droppe Facebook på påskeferien?

Liljah

Påskeferien nærmer sig og snart er I taget afsted i sommerhus eller til bedsteforældre med unger, smartphones og en masse forventninger om at holde en god ferie sammen

Jeg skal selvfølgelig ikke fortælle dig hvad der er den rette brug af internettet på ferien. Det bestemmer du 100% selv. Og hvis du er glad for det du gør, så er det perfekt! Men hvis du er i tvivl om hvordan du forholder dig, har jeg et par ideer:

Drop de pædagogiske åbenbaringer

Jeg ved godt at du synes at du selv er alt for meget på Facebook i hverdagen og at ferien derfor skal være stedet hvor der bliver lavet om på det – på hele familiens vegne. Og jeg forstår godt at du gerne vil være mere autentisk. Men det får du bare ikke en ret god ferie ud af. Hvis du pludselig begynder at indføre forbud og nye regler eller at køre andre pædagogiske trips af, vil det ofte bare afføde en masse diskussioner. Det kan være svært nok for en familie at skulle tilbringe en uge sammen døgnet rundt. Lad være med at gøre det sværere for jer selv. Opdragelse er noget man gør i hverdagen. I ferien har man det sjovt sammen. Det handler om at finde en god plads til at være online – ikke om at blive amish.

Arbejdsmail er no go!

“Men jeg skal bare lige kigge!”

Du har et spændende arbejde – I get it. Men du kan jo ikke bare nøjes med at kigge. For pludselig skal du da også lige svare. Og sådan et godt mailsvar tager nemt ½ time at skrive. Tro mig ikke – tag selv tid. Så med mindre du har en explicit pligt til at tjekke arbejdsmail i ferien, eller dit arbejde er en fest at beskæftige sig medså hold dig væk. Det er nu, du skal lade op og slappe af. Læse den bog du har haft liggende på natbordet siden jul. Og hvornår har du egentlig sidst lavet et bål eller gået en tur og plukket en buket blomster og pisset i en busk? Dit adrenalin skal helt, helt ned. Slip arbejdet 100%. En god succesindikator er at du har svært ved at huske passwordet til jeres intranet, når du kommer hjem.

Tag din opmærksomhed lidt alvorligt

Vil du gerne have kvalitetstid med familien, så begynder det ved  din opmærksomhed. Du kan ikke lave flere ting ad gangen. Ikke ret godt i hvert fald. Så lad være med at prøve. Hvis du fokuserer på det du gør lige nu, og f.eks. ikke lige læser dette blogindlæg eller skriver beskeder imens du ser en film (nej – så kan du faktisk ikke følge ordentlig med i filmen), så vil du faktisk ofte få en oplevelse af at du er mere til stede og at du bagefter bedre kan huske de ting I lavede sammen. Det er ikke dine børn, du skal lufte imens du læser beskeder på mobilen. Det er hunden. Den er ligeglad. Børnene kan du lege eller snakke med. Prøv det. (Her skal jeg dog lige advare imod at du bliver sådan en stirrende og over-intenst tilstedeværende voksen, som søger intentst samvær med et saligt smil over hele ansigtet. Det kan godt virke creepy på dine kære – og nogen gange synes børnene jo faktisk også at det er fedt at du er optaget af din iPad – så de kan få lidt fred til at være sig selv.)

Sig ja til Facebook m.m. – i tidsrum

Holger på påskeferie

Det er superfedt at tjekke Facebook i sofaen, efter en god lang gåtur  eller mens der bliver lavet mad. Især hvis det foregår uden skyld. Det er også fedt at tage billeder af ungerne eller jeres have der spirer frem, og vise dem til venner og bedsteforældre. Og det er også sjovt at se på Facebook eller YouTube-videoer sammen med ungerne. Facebook og ferier kan være hyggeligt. Så frem for at sige nej til Facebook, skal du sige ja til at I f.eks. må surfe lige så tosset I gider, i en time efter aftensmaden og morgenmaden eller i et hvilket som helst andet tidsrum, som passer jer. Hvilke tidsrum er ikke så vigtigt. Det vigtigste er at man siger ja til de sjove ting som sociale medier kan give os – og derefter fiser ud og laver andre ting, resten af tiden. Og lav f.eks. en hylde med opladerstik og læg familiens smartphones (begyndende med din egen) der, når der ikke er surf-tid. Lav  f.eks. den regel at man må svare hvis der kommer en besked – men at det skal gøres stående henne ved hylden. Men at man ellers ikke bruger den uden for surf-tiden.

Husk nu – de bedste regler er dem I aftaler sammen – hele familien. Også selvom det betyder at du ikke helt får det, som du gerne vil have det. Verden går ikke under alligevel. 

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *