Foredrag: Robotter, kunstig intelligens og det friktionsløse liv

Robotter kan hjælpe dig med at tænke, så du ikke selv behøver (foto: Catalia Health)

Et foredrag som både giver en status på robotteknologi og kunstig intelligens og sætter teknologien ind i en psykologisk sammenhæng. 

Robotterne kommer. Både softwarerobotter og de fysiske, med arme, øjne og evnen til at lære. Og robotternes fornemmeste opgave er at aflaste mennesker. 

Robotter kan fjerne en masse af den friktion – eller modstand – som et hverdagsliv er fyldt med i dag. De kan f.eks. hjælpe med at løfte – og at træffe svære valg. I dag lader mange mennesker allerede en robot med en lille computerhjerne tage opvasken, slå græsset og stå for støvsugningen. Og med selvkørende biler og såkaldt “intelligente” tjenester vil stadigt mere af vores besvær kunne overtages af maskiner.

Men er al modstand dårlig for mennesket? Er det et godt mål at give mennesket et mere friktionsløst liv? Er der en grænse for hvor lidt friktion det gode liv må have?

Dette foredrag sætter teknologien ind i en menneskelig og psykologisk sammenhæng og belyser konsekvenserne for hverdagslivet, når stadigt flere funktioner overtages af computere.

Jeg stiller – og besvarer – spørgsmål som:

  • Hvilke teknologiver kommer til at forme de næste 5-10 år?
  • Hvad er god og dårlig automatisering?
  • Hvad mister vi, når vi oursourcer funktioner til computere?
  • Hvad kan automatisering betyde for vores sundhed?
  • Bliver vi dygtigere eller dummere af at kunne klare alt med tryk på en knap?
  • Hvad betyder det for ensomhed, at vi ikke længere behøver at møde andre?

Målgruppe:

Dette foredrag er rettet imod alle som står over for at skulle indføre eller vedtage automatisering. Det er også relevant og spændende for professionshøjskoler og andre som ønsker større forståelse. Foredraget giver en menneskelig dimension til den teknologiske og hjælper med at vægte og vurdere rationel nytte over for menneskelige konsekvenser.

Emnet kan også behandles i en workshop (evt for ledere), hvor deltagerne diskuterer dilemmaerne ved det friktionsløse liv.