I dag blev jeg ringet op af en større provins-tv-station. De ville gerne foretage et live eksperiment, som kunne undersøge om Danskerne er blevet mere autoritetstro, siden covid-19 krisen brød ud.

Jeg forklarede venligt at det ikke er noget man sådan lige kan undersøge – slet ikke mens krisen stadig er aktiv. Det ville, som minimum, kræve at man havde en baseline for autoritetstro (hvis det kunne lade sig gøre at lave sådan én) og at man undersøgte noget meget specifikt derefter. Endelig vil det kræve langt, langt mere tid end man har til et sådant morsomt TV-indslag. Derfor plejer jeg at sige pænt nej tak til den slags poppede eksperimenter.

Men så tænkte jeg over idéen igen

Hvis man nu glemmer alt om at lave en “undersøgelse”, men i stedet blot vil skabe lidt eftertanke, så kunne en sådan øvelse faktisk sætte en debat om vores håndtering af krisen i gang, hvis den blev gjort rigtigt.

Præmissen er at tv-stationen vil sende en “uniformeret” person ned i en park og prøve at få mennesker til at foretage sig handlinger, de ellers ikke ville have gjort. Og her har jeg faktisk sagt ja til at prøve at finde på nogle handlinger, som autoritetspersonen kan bede fremmede mennesker om at foretage sig. Nok mest som et tankeeksperiment fra min side.

Der er altså på INGEN måde tale om et videnskabeligt eksperiment, men om nogle tankevækkende øvelser. Derfor optræder jeg heller ikke i indslaget (hvilket ville kunne legitimere det, rent videnskabeligt), men lægger op til at de mennesker som efterlever den falske autoritets anvisninger, selv får lov at tale med om hvad de tænkte.

Mine refleksioner

For det første er det ret let at få mennesker til at gøre ting de aldrig selv troede at de ville gøre. Det har socialpsykologien dokumenteret utallige gange. Mennesker er desuden høflige og vil ofte gøre hvad en skør person med kasket beder dem om, selvom de egentlig ikke ser vedkommende som en autoritet. At de retter sig efter vedkommende, beviser altså intet i sig selv.

Men på den anden side har vi oplevet at især vores ret til at bestemme hvem vi omgås, hvordan vores krop skal opføre og bevæge sig, hvordan vi skal rengøre os selv og lignende meget personlige valg, er blevet dikteret af myndighederne. Derfor kunne det faktisk være lidt interessant at se hvordan danskere reagerer, hvis vi bliver bedt om at overskride vores grænser på disse områder, af en tilfældig person med gul vest og kasket.

Forslag til “autoritetspersonens” instrukser:

  • AFSTAND/Skil familier ad: Autoritetspersonen stiller sig ved en korsvej og beder mænd og drenge gå ad én sti og kvinder og piger ad en anden. At skille familier ad er et ret voldsomt indgreb.
  • KONTAKT/Bed mennesker undlade at røre ved hinanden: Autoritetspersonen beder familier eller kærestepar som holder i hånd/bærer børn etc. fortsætte gennem parken uden at røre ved hinanden.
  • FRI BEVÆGELSE/Bed mennesker forlade parken: Autoritetspersonen fortæller at der er en del handicappede mennesker i parken og beder dem om at forlade parken og komme igen en anden dag.
  • BRÆNDEMÆRKNING/Bed mennesker om at tage en badge med en stjerne på: Autoritetspersonen standser mennesker ved indgangen og spørger om de har været i udlandet de sidste tre uger. Hvis ikke, får de en sticker med en stjerne på (som her på siden), og bliver bedt om at bære det en synligt sted. Gælder også børnene.

Der er kommet et forslag ind på mail fra Hanne Skjølstrup Mikkelsen, som jeg synes er morsomt:

  • Bed folk slukke mobil/iPod osv., mens de er i parken, fordi det er en CO2-neutral park

NB! Det er naturligvis en klar betingelse for et sådant events etisk forsvarlige gennemførelse at deltagerne kan vælge at deres adfærd ikke bringes i TV, hvis de ikke har lyst til at deltage. Det kan være en ret sårbar situation at blive afsløret i at lade sig manipulere.

 

 

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *