+45 61 67 89 13 anders@virkeligheden.dk Jernbanegade 8, 1. 4600 Køge.

DSB arbejdsspørgsmål

Her får du arbejdsspørgsmålene til de to cases. Prøv at besvare disse spørgsmål i jeres grupper.

1. Hvilken adfærd vil I koncentrere jer om?

Adfærd er i dette tilfælde noget helt konkret, og objektivt konstaterbart. Vi er ikke ved at analysere, men ved at sikre os at vi arbejder præcist og taler om det samme i gruppen. Hvis det føles overraksende svært, gør I det rigtigt. Det vil føles fristende at begynde at tale om en masse anden adfærd. Lad være – hold jer til denne!

2. Hvilken situation sætter adfærden i gang?

Her flytter vi opmærksomheden fra adfærden og prøver at opdage mønstret. Og det indebærer at begynde af finde en situation som vores hovedperson står i – og som vil gentage sig. En situation kan både være inde og ydre.

3. Hvilke følelser er på spil i situationen?

Det er ofte følelser der sætter vaneadfærd i gang og som fastholder os i situationen. Prøv at sætte jer ind i personen der i situationen – hvad kan der være på spil? Følelser er ikke rationelle forklaringer og behøver derfor ikke at give rationel mening.

4. Hvilket formål tjener vanen?

Nu hvor I kender mere til situationen og de følelser er på spil (eller har dannet jer nogle hypoteser om dem), kan I begynde at se vanen som noget konstruktivt. Noget som har et formål for vores hovedperson. Ikke et formål som nødvendigvis er fornuftigt, men ét som hjælper vedkommende igennem situationen.

5. Hvad vil I råde personen til at gøre næste gang?

Nu hvor I har opdaget en situation og har en idé om hvad der kan være på spil, har I den luksus at I kan forudse at situatione gentager sig og kender de irrationelle følelser der er på spil. Hvad siger jeres erfaring at vores hovedperson kunne gøre for at komme videre?


Tip: Hvis du vil vide mere om vaner og hvordan man bryder dem, kan du begynde at lytte til podcasten Vaneinstituttet. Hør den her eller hvor du plejer at finde din podcast.

Anders Colding-Jørgensen
Call Now ButtonRing op nu