En lille bog om dine digitale tjekkevaner

Jeg syntes at du skulle have en selvhjælpsbog om digital tjekkeadfærd. som ikke bare rummer skærmskyld og de sædvanlige 10 gode råd. Sådan lød den udfordring jeg gav mig selv, inden jeg gik i gang med at skrive bogen “Hov, et egern!”, som er udkommet på Gyldendal.

Du kan høre lydprøve og læse gratis uddrag hos Saxo.

 Du kan kalde bogen en debatselvhjælpsbog.

Inden jeg kunne komme i gang med at lære dig om psykologien bag dine digitale tjekkevaner, var jeg nemlig nødt til at tage kritisk fat på nogle af de populære forklaringer om dopamin, FOMO og afhængighedsskabende algoritmer, som i dag gør det ud for psykologiske forklaringer.

De forklaringer er spændende, moderne og lette at forstå. Men desværre er de stort set ubrugelige, hvis man skal ændre sin adfærd. Og det er jo målet med en selvhjælpsbog.

Årsagen til at du tjekker ligger nemlig i de vaner du har lagt dig til. Dem tager jeg systematisk fat på i bogen – og ikke mindst giver jeg dig en række konkrete begreber at forstå din adfærd igennem. Både i form at årsager til skærmtjekkeri – men også gennem interessante og nyttige måder du kan gribe din adfærdsændring an på.

Bogen indeholder ikke en systematisk metode eller “kur”, som du skal følge. Det er min erfaring at den slags sjældent holder ret længe. I stedet indeholder den forståelser, begreber, sammenhænge og gode råd, som du kan bruge i et omfang du er klar til.

Jeg har især lagt vægt på at skabe farverige og let huskbare begreber som “X Factor-effekten”, tjekkekarrusellen”, “det åbne feedback loop”og “vanesmerten”. Begreber du let kan huske og tale med andre om. Bogen bygger på en masse psykologisk teori, men jeg har selvfølgelig formidlet den i et let forståeligt og interessant sprog.

Det er jo en selvhjælpsbog – ikke en akademisk tekst.

(Bogen er naturligvis blevet til et par foredrag, som du kan læse om her.)