En lille bog om dine digitale tjekkevaner

Jeg syntes at du skulle have en selvhjælpsbog om din egen “tjekkeadfærd”. som ikke bare rummer skærmskyld og de sædvanlige 10 gode råd. Det blev til bogen “Hov, et egern!”, som er udkommet på Gyldendal.

Du kan høre lydprøve og læse gratis uddrag hos Saxo.

 Du kan kalde bogen en debatselvhjælpsbog.

Inden jeg kunne komme i gang med at lære dig om psykologien bag dine digitale tjekkevaner, var jeg nemlig nødt til at tage kritisk fat på nogle af de populære forklaringer om dopamin, FOMO og afhængighedsskabende algoritmer, som i dag gør det ud for psykologiske forklaringer.

Dopaminforklaringen er spændende og let at forstå. Men desværre er den stort set ubrugelig, hvis du gerne vil ændre din adfærd. Og det er jo målet med en selvhjælpsbog.

Årsagen til at du tjekker ligger nemlig i de vaner du har lagt dig til. Dem tager jeg systematisk fat på i bogen Og så giver jeg også helt konkrete begreber at forstå din adfærd igennem. Og nyttige måder du kan gribe din adfærdsændring an på.

Bogen indeholder ikke en systematisk metode eller “kur”, som du skal følge. Det er min erfaring at den slags sjældent holder ret længe. I stedet indeholder den forståelser, begreber, sammenhænge og gode råd, som du kan bruge i et omfang du er klar til.

Jeg har især lagt vægt på at skabe farverige og let huskbare begreber som “X Factor-effekten”, tjekkekarrusellen”, “det åbne feedback loop”og “vanesmerten”. Begreber du let kan huske og tale med andre om. Bogen bygger på en masse psykologisk teori, men jeg har selvfølgelig formidlet den i et let forståeligt og interessant sprog.

Det er jo en selvhjælpsbog – ikke en akademisk tekst.

Du kan høre lydprøve og læse gratis uddrag hos Saxo.

(Bogen er naturligvis blevet til et par foredrag, som du kan læse om her.)