Det berømte Innsbruck Goggle Experiment er stadig et fantastisk eksempel på både spændende og banebrydende forskning.

I midten af 1900-tallet fik Theodor Erismann (foto) designet et par helt specielle briller. Den der tog dem på, så verden på hovedet. Det som var oppe, så ud til at være nede for den der bar brillerne.

Sammen med sin kollega, Ivo Kohler, påbegyndte han nu et eksperiment som ganske enkelt gik ud på at Kohler skulle bære brillerne fra han vågnede til han gik i seng. Man udsatte altså hans hjerne for et konstant og konsistent billede af verden, som var op/ned i forhold til hvordan den ser ud for os andre.

I begyndelsen fumlede Kohler rundt, som man kunne forvente. Han havde svært ved at sætte sig på en stol eller gå ned ad en trappe, Og når man gav ham en kop te, vendte han omgående og instinktivt koppen på hovedet, da han så at teen kom nedefra. Sådan så det jo ud, fra hans perspektiv.

Efter 10 dage begyndte der imidlertid at ske noget interessant. Kohlers hjerne begyndte langsomt at vænne sig til hvordan hans sanseindtryk og hans fysiske erfaringer hang sammen. Og efterhånden så han ikke længere verden som omvendt. Han havde simpelt hen vendt sit indre billede om.

Når han tog brillerne af, oplevede han i stedet at verden nu så omvendt ud. Hans hjerne havde altså vænnet sig til at se et omvendt billede og det var nu blevet det normale for ham.

Forsøget er bemærkelsesværdigt fordi det for det første er helt transparent – alle kan forstå hvad det gik ud på Det er også en god historie, som man kan og får lyst til at fortælle andre. Og så viser resultatet at noget så helt fundamentalt som din oplevelse af orientering i forhold til planetens midte, ikke er noget stabilt, men meget let kan manipuleres.

Og hvis det kan ændres gennem erfaringer, hvor meget af det vi oplever som fast kan så også det?

Selv fandt jeg eksemplet i min research til den bog jeg skriver på om vaner. Her er læren at også vores vaner – selv indgroede ader sig ændre hvis man giver sig selv andre erfaringer. Uanset af hvad ens fornuft end måtte mene.