Jeg er ved at forberede morgendagens workshop for en stor dansk fagforening

Det er en særlig opgave at holde workshops og foredrag om digitale vaner. Jeg får nemlig somme tider at vide at dem jeg skal tale for (og med) allerede har beskæftiget sig med digitale vaner. Og det er jo storartet, men når vi så dykker ned i stoffet, viser det sig at det ikke er tilfældet. Mange har hørt ordet vaner – igen og igen – men de har ikke fået ret meget at vide om hvordan de virker. Derfor bliver de ofte glædeligt overraskede, når jeg så begynder at undervise i egentlige vaner, hvordan de dannes og hvordan man ændrer dem.

Jeg tager nemlig ikke udgangspunkt i de gængse forklaringer om at medievirksomheder, for at sikre sig vores opmærksomhed, gør deres produkter vanedannende ved at “hacke” vores dopamincenter. I stedet ser jeg vaner som noget du selv har trænet – og som du kan ændre, hvis du ved hvordan dine vaner fungerer.

Altså bruger jeg min tid med publikum på det som virkelig virker, nemlig at øge deres vaneforståelse og give dem en simpel teori om deres egen vaneadfærd. Og ikke mindst ved at lære dem at forstå og identificere deres egen digitale vaneimpulser og hvordan man håndterer dem. Altså nul debat og kritik – 100% psykologisk og brugbar viden.

Da jeg har deltagerne i nogle timer, kan jeg i morgen bruge tid på at lade dem tale sammen om deres egne vaneimpulser og at gøre deres skjulte vaner synlige igen. Vi vil sikkert også diskutere hvilke konsekvenser det har for deres medlemmer, at de digitale vaner både er så betydningsfulde og oversete i hverdagens samtale.

Hvis I vil have en rigtig psykologisk indføring i jeres (og andres) digitale vaner, kan I jo læse mere om mine workshops om digitale vaner her.